Welke wijn past bij welk gerecht?

Een vraag die ontzettend veel gesteld wordt is welke wijn bij welk gerecht past. In de supermarkt vind je bij de wijnen al verschillende kaartjes waar veel informatie staat. Toch is het niet altijd duidelijk welke wijn je het beste kan gebruiken bij welk gerecht. In dit artikel krijg je kennis hoe wijnen met gerechten te combineren.

Zaken waar je rekening mee moet houden bij wijn en spijs

Als eerste moet je bij wijn spijs combinaties rekening houden met de balans. Zo hoort de wijn altijd aan te sluiten bij het gerecht, maar dat geldt ook andersom. In de beste situatie versterkt de wijn smaak het gerecht. Houd er rekening mee dat de wijn niet té overheersend is en dat de smaak van het gerecht zodoende behouden blijft. Dat gezegd hebbende moeten de smaken van het gerecht niet té dominerend zijn. Je moet wel de verschillende smaken van de wijn blijven proeven. Hoe weet je deze wijn en spijs combinatie te perfectioneren? Heel simpel, door het veel te doen en uit te proberen.

De basisprincipes bij het combineren van wijn en gerechten

Let allereerst op het volume. Een voorbeeld is dat salade qua volume veel kleiner is dan een stoofschotel. Dat betekent dat je bij een salade heel goed een lichte wijn kan kiezen, zoals een sauvignon blanc. Voor een stoofschotel is een stuk krachtigere wijn nodig, zoals een kruidige sterke rode wijn. Daarnaast is de smaakintensiteit belangrijk. Dat wordt vaak niet door het hoofdingrediënt bepaald, maar door bijvoorbeeld sauzen en dressings. Zo is een salade met truffel veel romiger van smaak dan een salade met olijfolie. Stem je wijn hierop af.

Gerechten en wijnen uit dezelfde streek

Tegenwoordig is er een erg sterke internationale keuken. Maar soms geldt de regel als het samen groeit, gaat het ook beter samen. Dus gerechten en wijnen die je uit eenzelfde streek vindt passen meestal ook het best bij elkaar. Een goed voorbeeld is het lamsvlees dat komt uit het Franse Pauillac combinerend met een zeer mooie Beaujolaise wijn. Zowel de wijnen als gerechten heb zo hun basiscomponenten. Bekend zijn natuurlijk zoet, zout, bitter, zuur en umami. Druivenrassen heb zo hun eigen basiskenmerken. Zodra je je verdiept in dit soort materie kan je het beter combineren met je gerechten.

Het productieproces van de wijn

Belangrijk is te kijken naar het productieproces van de wijn. Witte wijn met een productie op een roestvrijstalen tank smaakt anders dan een wijn op eikenhouten vaten. De eerste heeft een jonge frisse smaak, terwijl de tweede voller en krachtiger van smaak is. De lichte wijnen zijn goed te drinken bij salades, terwijl volle wijnen goed passen bij gebakken vis in een dikke romige saus.